tiistai 5. helmikuuta 2008

Pyhyyden asuinsijoja

Maailman katedraaleista päädyin sattuman oikusta ensimmäiseksi Canterburyn katedraaliin. Oli sellainen aika vuodesta, että muita matkailijoita ei juurikaan ollut liikkeellä. Saimme olla ihan rauhassa. Muistan vieläkin sen tunteen: upea rakennus herätti suunnatonta kunnioitusta, ihailua ja maalliselle ihmiselle oudon kokemuksen kollektiivisesta hengellisyydestä.

Canterburyn katedraali on anglikaanisen kirkkokunnan pääkirkko. Sen historia ulottuu aina 600-luvulle saakka. Arkkipiispa Thomas Becketin murha vuonna 1170 teki katedraalista pyhiinvaelluskohteen. Sivuilla kerrotaan rakennuksen historiasta ja arkkitehtuurista. Lasimaalauksille on omistettu oma lukunsa.

Espanjalaisen Gironan kaupungin goottilaisen katedraalin rakennustyöt aloitettiin 1300-luvulla.
Sivustolla on graafinen ja sanallinen esitys katedraalin rakennusvaiheista. Virtuaalikierroksen kuvakokoelma vie tutustumaan katedraalin eri osiin ja taideaarteisiin.

Milanon tuomiokirkkoa rakennettiin satoja vuosia. Mutta iso ja mahtava siitä tulikin. Italiassa viime vuonna palkitulla sivustolla on hyvinkin paljon informaatiota ja nähtävää. Alkuun pääsee valitsemalla ensin sopivan kielen ja sivuversion. Sen jälkeen avautuvalta sivulta valitaan haluttu teemaotsikko tai mennään suoraan esimerkiksi valokuvakokoelmaa tutkimaan tai virtuaalikierrokselle.

Amiensin katedraaliin liittyvän projektin sivustolla on runsaasti valokuvia, piirroksia, tietokonegrafiikkaa ja tekstejä. Projekti toteutettiin Columbian yliopiston Taidehistorian ja arkeologian osastolla. Matkailijaa saattaa kiinnostaa myös Amiensin kaupungin katedraalisivu.

Suome
ssa keskiajan ensimmäiset kirkot rakennettiin puusta. Kalliita kivikirkkoja voitiin pystyttää vasta kun seurakuntien toiminta oli vakiintunut. Puukirkkoja ei ole tuolta ajalta säilynyt, mutta kivikirkkoja on yhä käytössä.

Anneli Suomisen ja Maija Pykäläisen tekemällä sivustolla esitellään selkeästi suomalainen keskiaikainen kivikirkko, sen ulkoasu, rakennusmateriaalit, gotiikan piirteet, pohjapiirros, tilat, koristelut, kalkkimaalaukset, kiviesineet, luterilainen sisustus, kellotornit ja -tapulit ja kirkkomaa. Esimerkkinä on Maarian eli Räntämäen kirkko. Lisäsivut esittelevät myös Halikon, Naantalin, Nousiaisten ja Sauvon kirkkoja sekä Turun tuomiokirkkoa.

Tämä on taas niitä aiheita, jotka vievät mennessään. Sivujen tutkimiseen ja rakennusten yksityiskohtien ihailuun ei mikään aika riitä. Ja tänään, kuten usein, ihminen oli hätäinen ja kone tahkea. Saattaa siis olla, että sivujen latautuminen kestää välillä pidempään kuin haluaisi.

Ei kommentteja: