keskiviikko 10. lokakuuta 2007

Nobelprize.org

Olemme keskellä Nobel-aikaa. Lääketieteen, kemian ja fysiikan palkinnot on jo jaettu ja uteliaisuudella odotetaan jäljellä olevia. Huomenna palkitaan kirjailija, perjantaina rauhantekijä. Ensi viikolle jää taloustieteen palkinto.

Voisi luulla, että Nobel-säätiön virallinen sivusto olisi jotensakin tylsä, mutta ei se ole. Jos haluatte tietää, miten palkinto on saanut alkunsa, ketkä sitä tänä päivänä jakavat ja mikä on myöntämisprotokolla, sivuilta löytyy tarvittava informaatio. Palkinnon saajien joukkoa voi tutkia vuosittain tai aloittain. Palkituista ja heidän työstään on hyvät taustatiedot. Sivusto on englanninkielinen.

Kannattaa katsastaa myös sivuston pelit. Niiden avulla valaistaan palkittujen löytöjä ja saavutuksia. Selvitä, miksi jotkut muovit sulavat kuumentuessaan, toiset eivät. Entä mitä muistat Kärpästen herrasta? Lähetä kyyhkyset rakentamaan rauhaa ja tutki miten malaria tarttuu!

Sivusto sisältää myös suurelle yleisölle suunnattua informaatiota. Nämä esitteet ovat PDF-muodossa eli niiden lukemiseen tarvitaan Acrobat Reader.
Kemia: From artificial fertilizers to clean exhaust
Fysiikka: Better read-out heads for pocket size devices
Taloustiede: Asymmetric information and economic institutions

Lääketieteestä ei vastaavaa julkaisua ole, mutta lehdistötiedote tai "kahden minuutin" tiivistelmä auttanevat alkuun:
Press Release
Speed Read: Making Model Mice

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka elämmekin informaatiotulvan keskellä, olisiko mahdollista saada linkit palkittujen työn ymmärrettävään referointiin? Ja tutustumatta virallisiin tai pelilinkkeihin, uskon niistä ilahtuvani. Tämä blogi vie eteenpäin minua, anonyymiä

Ulla Karila kirjoitti...

Kiitos hyvästä kommentista!
Äkkiseltään pengoin vielä tuota "virallista" sivustoa ja löysin sieltä myös suurelle yleisölle tarkoitettua informaatiota. Lisään
ne linkit alkuperäiseen juttuuni. Tähän mennessä löytämäni suomenkieliset tekstit ovat lähinnä lyhyitä uutisjuttuja. Mutta tarkkailen tilannetta.

Anonyymi kirjoitti...

Pelejä jo vilkaisin, kouluikäisille ja eläkeläisille hyvät? Kiitos.