perjantai 11. tammikuuta 2008

Isoja talousasioita

Joskus on hyvä suunnata katse laajaan maisemaan eikä kompastella lillukanvarsiin. Tässä tapauksessa unohdetaan oma, kiusallisen epäonnistunut tulo- ja menopolitiikka ja otetaan tarkasteluun globaalin talouden kysymykset.

PBS:n televisio-ohjelmaan liittyvä sivusto Commanding Heights - The Battle for the World economy on jo viitisen vuotta vanha, mutta silti tutustumisen arvoinen.

Countries-osiossa on raportit neljänkymmenen maan taloudellisesta kehityksestä vajaan sadan vuoden ajalta, vuodesta 1910 lähtien. Aikajanalta valitusta ajanjaksosta saa vähintäänkin tiiviin yleisesityksen, mutta useimmiten kerrotaan myös muusta, kuten yhteiskunnallisista oloista ja ympäristöasioista. Raportit sisältävät myös graafeja esimerkiksi talouden yleissuunnasta, tuottavuuden kehityksestä, lukutaidosta, työttömyydestä ja valtionvelasta.

People-otsikon takana on valikoituja haastatteluja. Haastateltavina ovat muiden muassa Gordon Brown, Milton Friedman, Naomi Klein, Lech Walesa ja Mihail Gorbatšov. Kaksikymmentä moderniin maailmantalouteen vaikuttanutta henkilöä Adam Smithistä Margaret Thatcheriin esitellään lyhyesti.

Koko kuusituntinen televisio-ohjelma löytyy Storylinesta. Ohjelman katselu vaatii Quick Timen. Koko sivustosta tarjotaan versio sekä laajakaistalle että hitaammille yhteyksille.

Ei kommentteja: