maanantai 10. maaliskuuta 2008

Terveisiä sairastuvalta

Viime aikoina, sattuneesta syystä, ajatukseni ovat askarrelleet sairaus- ja terveysasioissa. Vieraita ne eivät olleet toki ennenkään. Työkseen internetissä pyörivä ei voi näiltä aiheilta välttyä.

Eikä siinä mitään, internet on erinomainen tiedonvälityspaikka ja tietolähde ammattilaisille, sairaille ja sairastuneiden omaisille. Vakavissa tapauksissa oikeaan aikaan saatu asiallinen tieto lievittää hätää ja auttaa sopeutumaan, pienistä vaivoista saattaa neuvojen avulla tervehtyä ilman lääkärissä käyntiä.

Asiallisen informaation ja vertaistuen lisäksi internetissä on sitä kehnoakin tavaraa. Luulotaudin ruokkiminen on helppoa, hoitaminen vaikeaa. Jos informaatiotulva hämmentää yleisesti, kyllä se onnistuu sen tekemään tälläkin alueella.

Koska Google on hyvä, muttei välttämättä paras lähestymistapa tässä kohdassa, kokosin vinkiksi muutaman suomenkielisen, maallikoille tarkoitetun sivuston.

Terveyskirjastossa on monipuolisesti terveyden ja sairauksien hoitoon liittyvää aineistoa, mm. lääkärikirja, Käypä hoito -suositusten potilasversiot, erilaisia oppaita, lääketietoa sekä artikkeleita erityisaiheista. Palvelun asiasisällöstä vastaavat Suomalainen Lääkäriseura Duodecim sekä Kustannus Oy Duodecim.

Tohtori.fi:ssä, suositussa t
erveysalan portaalissa on tuhansia sivuja tekstiä ja kuvia. Eri terveys- ja sairausaiheisiin keskittyneitä klinikoita on 17. Portaali sisältää myös lääkärikirjan, lääketieteen sanaston, itsehoitoapteekin sekä luvut rasvahapoista ja ravintolisistä.

Rokote.fi-palvelussa
on kolme rokotusopasta: yksi lapsille, yksi nuorille ja aikuisille, yksi matkaajille. Lasten rokoteoppaassa kerrotaan, mitä sairauksia vastaa rokotetaan ja miksi sekä milloin rokotetaan, jos seurataan yleistä rokotusohjelmaa. Matkaajan oppaassa on rokotussuositukset maittain sekä rokotusasemahaku.

Reumaliiton laatimassa Reuma-aapisessa on tietoa ja ohjeita reumaa sairastaville: reumataudit, reumalääkkeet, leikkaukset, sosiaaliturva ja sanakirja. Ohjeet on pääosin suunnattu tulehduksellista reumaa sairastaville. Osa on ensitietoa, osa soveltuu pidempään sairastaneille.

Syöpäjärjestöjen tietosivusto perehdyttää syövän oireisiin, eri syöpälajeihin ja syövän hoitoon.

Allergia- ja astmaliiton
allergiatietopaketin aiheita ovat allergiakodin sisustus ja siivous, allerginen nuha, anafylaksia, astma, atopia, lasten ruoka-allergia, ruokayliherkkyys, kosmetiikka-allergia, sisäilma- ja homeongelmat.

Myös Diabetesliiton sivustolla on hyödyllistä ja käytännönläheistä informaatiota yhdestä kansantaudistamme.

Migreeni saattaa pakottaa uhrinsa petiin moneksi päiväksi, jännityspäänsärky taas on monelle alituinen riesa. Suomen Migreeniyhdistys kertoo sivuillaan erilaisista päänsäryistä.

Gastrolabin kotisivu ei tosiaankaan hivele silmää, mutta tietoa erilaisista ruoansulatuselimistön sairauksista ja vaivoista riittää.

Perinnöllisyysklinikan tietolehtiset ovat maallikoille tarkoitettuja tietopaketteja harvinaisista perinnöllisistä sairauksista. Noin kolmenkymmenen sairauden joukossa ovat mm. Aarskog-oireyhtymä, CADASIL-tauti, Haurashermo-oireyhtymä, Huntingtonin tauti ja neurofibromatoosi.

Tässä oli tosiaan vain muutama näyte, lisää linkkejä on Makupalojen sairaus- ja terveysosastoilla.


Ei kommentteja: