torstai 20. joulukuuta 2007

Joulukollaasi

Jos olisin yliluonnollinen enkä tavallinen, teleporttaisin Keski-Eurooppaan ihastelemaan jouluvalmisteluja. Ilmiintyisin jossain böömiläisessä kylässä tai Elsassin keskiaikaisissa kaupungeissa. Joulu olisi sielläkin lumeton, mutta silti hyvä ja kaunis.

Suomalaisen kirjallisuuden seuran paketista aukeaa vanhan ajan joulu. Jouluperinteet, jouluolennot ja jouluvarusteet esitellään mukavan levollisesti ja asiallisesti. Tekstivoittoinen ulkoasu on kuin itsestään vastalause tämän joulunalusajan kaikkinaiselle kohtuuttomuudelle.

Tähti se kulukeepi -verkkonäyttelyssä kerrotaan kaiken muun mielenkiintoisen ohella, että tiernapoikia tähtineen tavattiin Oulun kaduilla ainakin jo 1870-luvun alussa. Kerrotaan myös, että kun kiertelevät poikaporukat, "roikat", kohtasivat, syntyi helposti tappelu. Tappelussa yritettiin siepata kilpailijoiden tähti.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus hemmottelee meitä joulukuussa kieli- ja jouluaiheisilla jutuilla. Paneudutaanpa esimerkiksi pähkinöiden ja jouluporsaiden taustoihin. Uusi kirjoitus ilmestyy joka päivä (toivottavasti jouluun asti).

A Victorian Christmas - A Christmas is Coming on Malcolm Warringtonin kauniisti ja huolellisesti tekemä sivusto vanhan ajan joulunvietosta Englannissa. Kirjoitukset, kortit ja muu kuvitus luovat jännän tunnelman.

Viktoriaanisen ajan britit toivottelivat mielellään hyvää joulua eläinaiheisilla korteilla. Jouluinen eläintarha on uskomaton. Tervehdykset saavat välillä huvittavia ja hiukan omituisiakin sävyjä. Kiitos, Malcolm, tästähän tulee hyvälle tuulelle!

Joulumieltä kaikille!

Ei kommentteja: