maanantai 17. joulukuuta 2007

Lipeäkalan arvoitus

Erään lounaskeskustelun jälkeen rupesin ihmettelemään, miksi minulta puuttuu syvällinen suhde lipeäkalan tavallisimpaan olomuotoon, valkoiseen höttöön lautasella (kera hiukan limaisen valkokastikkeen). Muistin kuitenkin ihan selvästi, miten meillä liotettiin kuivattuja kaloja aina ennen joulua. Kuka ne söi, jos en minä?

Soitto äidilleni selvitti asian: Lipeäkalasta laitettiin meillä kalasoppaa, jota syötiin aattona päivällä. Keitossa oli vain kalaa ja pippurilla maustettu ja kermalla pehmennetty liemi. Uskallan väittää mitään muistamatta, että se oli hyvää.

Pro Kala ry julistaa, että lipeäkala on muutakin kuin joulukala. Sivulla kerrotaan, että suomalaiset lipeäkalat valmistetaan yleensä molvasta. Kuivatut fileet liotetaan sooda-kalkkivedessä ja pakataan sen jälkeen annospusseihin. Kala on käyttövalmista, mutta halutessaan sen voi upottaa hetkeksi kylmään veteen.

Ruotsalaiset lipeäkalatuottajat
kunnioittavat perinteistä tapaa valmistaa ja tarjota lipeäkalaa, mutta tuovat mukaan myös uusia tuulia. Kymmenen ruotsalaisen huippukokin valmistamista lipeäkalaruoista on ohjeet ja kuvat.

Lipeäkalalle omistettu museo sijaitsee Mollösundissa, Ruotsin länsirannikolla. Kesällä 2006 kävijöitä oli nelisentuhatta.

Jos haluat valmistaa alkuperäistä lipeäkalaa liottamisesta lähtien, selviät esimerkiksi Kokki Kolmosen ohjeilla.

Englanninkielisen Wikipedian artikkeli
sisältää selostuksen lipeäkalan alkuperästä, valmistuksesta ja tarjollepanosta, kulttuurihistoriallista taustatietoa ja huumoriakin.



Ei kommentteja: