perjantai 7. joulukuuta 2007

Petkele

Enkä tehnyt lyöntivirhettä vaan ajattelin oikeasti petkelettä. Petkeleen toinen nimi on hakkuri. Petkelettä tarvitaan, kun tehdään rosollia eli pilkotaan pieniksi kuutioiksi punajuuria ja porkkanoita ja mitä nyt kukakin rosolliinsa eli sallattiin pilkkoo. Alustana toimii puinen kaukalo.

Hakkurin eli petkeleen ja sallattikaukalon eli rosollikaukalon muodostama kiinteä pari on Suomen maatalousmuseon kuukauden esine nyt joulukuussa. Viime kuussa museo esitteli keinoutareen, toukokuussa kaviohöylät. Arkistossa on muiden muassa apilanhankaaja, Fiskars 10 ja Hankkijan lippalakki-klassikko. Kävijöiltä toivotaan lisätietoja ja kommentteja esineistä.

Sarka-museon sivuilla on myös pieni helmi,
museonjohtaja Juha Kuisman artikkeli
Uhanalaiset hirsiladot. Hirsinen heinälato oli entisaikaan maaseudun yleisin rakennus. Silloin kun luonnonheinä niitettiin niityiltä, tarvittiin myös latoja, joihin heinät varastoitiin. Lainaan Kuisman, heinälatojen esteetikon, tekstiä:"Mittasuhteiden kannalta vinoseinäinen lato on kaunis. Alaspäin kapeneva runko antaa rakennukselle ryhtiä ja itsenäisyyttä. Voi sanoa, että tällainen lato seisoo eikä makaa tai löhöä."

Ei kommentteja: